JEST PUSTY
TWÓJ KOSZYK
Koszyk jest pusty.

Olej ze słodkich migdałów organiczny 30 ml

13,00 zł
ilość:
Olej migdałowy otrzymywany jest z nasion owoców drzewa (krzewu) migdałowego - odmiany słodkiej Prunus amygdalus zwanego migdałem zwyczajnym. Pochodzi z Azji zachodniej, gdzie rośnie w naturalnym stanie, jest także uprawiany we Włoszech, Hiszpanii, Portugalii oraz na Krymie i Kaukazie. Produkt posiada Certyfikat organizacji Soil Association

Do 95%, zalecamy zmieszać olej z innymi olejami.

Postać

Olej migdałowy jest ciemnożółty (surowiec tłoczony na zimno), rzadki, łagodny w smaku (środek przeczyszczający), przejrzysty, o charakterystycznym zapachu. W temperaturze powyżej 70ºC traci swoje cenne właściwości. W celu wydłużenia okresu trwałości polecamy dodać ok. 2% witaminy E, która jest naturalnym konserwantem fazy olejowej.

Skład

- kwas oleinowy;

- kwas linolowy;

- kwas palmitynowy;

- kwas stearynowy;

- witaminy (A, B1, B2, B6, D i E);

- składniki mineralne.

Zastosowanie

Olej migdałowy jest jednym z najlepszych surowców kosmetycznych. Nadaje się do każdego rodzaju skóry, rozprowadzony nie daje efektu ciężkości (tłustości), jest dobrze wchłaniany. Polecany szczególnie do pielęgnacji skóry dziecka (jest bardzo łagodny, nie drażni, uspokaja). Doskonały do masażu. Olej migdałowy stosowany jest w zwalczaniu egzemy, łuszczycy. Do pielęgnacji skóry suchej, podrażnionej. Polecany w celu zapobiegania rozstępom.

Liczba zmydlania 136 mg NaOH / g oleju

Przechowywanie

Po otwarciu zalecamy przechowywanie oleju w lodówce.