JEST PUSTY
TWÓJ KOSZYK
Koszyk jest pusty.

Lanolina 100 g

19,00 zł
ilość:
Lanolina, surowiec (wosk) pochodzenia odzwierzęcego, otrzymywana w procesie czyszczenia owczej wełny. Lanolina poddawana jest procesowi odwodnienia (stąd jej nazwa bezwodna).

W temperaturze 20oC lanolina , ma postać gęstej, ciągnącej masy, o barwie kremowej.

Lanolina nie rozpuszcza się w tradycyjnym tego słowa znaczeniu w wodzie, natomiast jest w stanie wchłonąć wodę (wraz z rozpuszczonymi w wodzie składnikami aktywnymi) do 200% swojej wagi, tworząc emulsje. Rozpuszcza się dobrze w tłuszczach.

Lanolina bezwodna zawiera w swym składzie :

cholesterol, izocholesterol, lanosterol, dihydroergosterol, dihydrolanosterol, metacholesterol, hydroksycholesterol, alkohol lanylowy, cetylowy i cerylowy, kwas cerotynowy, kwas karnaubowy, kwas palmitynowy i kwas stearynowy. Farmakopea Europejska wprowadziła wymóg badania zawartości pestycydów w lanolinie; ich ilość nie może przekraczać 1 ug/kg.

Działanie.

Lanolina, ma zdolność przenikania w głąb skóry. Na powierzchni tworzy cienku mocno tłusty film, izolujacy skórę od niekorzystnych warunków zewnetrznych (suche powietrze, mrozy itp), zmiękcza naskórek i wygładza skórę. Dzięki możliwości łączenia się taz z tłuszczami jak i wodą jest naturalnym emulgatorem.

Stosowanie.

W przemyśle kosmetycznym (tak tym wielkim jak i w tym domowym), wykorzystywana jest jako składnik natłuszczający i nawilżający, emulgator, oraz środek transportujący składnik aktywne w głąb skóry.

Stosuję się jako dodatek do kremów, pomadek, mydeł.